• februarie 2, 2022
  • Jasill
  • 0

În contextul actual al pandemiei si după publicarea în dezbatere a unui proiect de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și reglementarea unor măsuri fiscale, Ministerul de Finanțe aduce modificări Codului de procedură fiscală.

„În contextul actual al pandemiei, pentru evitarea contactului fizic între persoane, se impune necesitatea comunicării prin mijloace electronice cu contribuabilii, astfel încât se propune completarea dispozițiilor art. 79 din Codul de procedură fiscală în scopul reglementării obligativității înrolării în sistemul de comunicare electronică dezvoltat de Ministerul Finanțelor/ANAF, respectiv în SPV”, declară ministrul de Finanțe.

Așadar, începând cu data de 01.03.2022, persoanele juridice, asocierile și alte entități fără personalitate juridică, PFA-urile, întreprinderile individuale și familiale, vor efectua transmiterea de documente de orice natură către organele fiscale, prin intermediul exclusiv al Spațiului Privat Virtual (SPV).

Acum se pune problema, in ce masura functionarii vor respecta acest nou mod de comunicare, pentru ca semnalele din teren sunt ca acestia nici macar nu au fost informati despre noua procedura, iar deschiderea unora dintre ei este destul de mica, astfel cred ca va exista o perioada destul de mare de acomodare si trecere la acest nou sistem, din pacate reticenta cea mai mare vine tot din partea celor care ar trebui sa incurajeze noile metode de comunicare specifice timpurilor in care traim.

Acest serviciu online gratuit este disponibil în permanență și oferă contribuabililor posibilitatea de a accesa ușor acte administrative și alte documente ce sunt emise automat sau la cerere. Transmiterea documentelor prin intermediul acestui serviciu nu afectează puterea juridică a acestora. De asemenea si acum daca se face face o solicitare prin intermediul SPV de solicitare a unui Certificat de atestare fiscala pentru o societate, corespondenta se poarta tot prin e-mail cu functionarii sau uneori contribuabilul este chemat la sediul ANAF, apreciem ca se impune o relaxare a cadrului extrem de rigid in ceea ce priveste comunicarea autoritate-contribuabil.

De asemenea, contribuabilii vor putea utiliza serviciul SPV pentru a transmite către organele fiscale declarații fiscale, dar și diferite cereri sau sesizări.

Pentru ca întregul procedeu de înrolare în SPV să se realizeze fără complicații, JASILL, partenerul strategic in dezvoltarea afacerii, Contabilitate, Audit, Consultanta Fiscala si Management, recomandă contribuabililor să se documenteze și să adune toate informațiile necesare ce le vor permite îndeplinirea cu succes a obligațiilor.